REFERENTIES

OVER | WERK | CONTACT | HOME

 

In ons denken staan onderwerpen gerelateerd tot ons bestaan op losse schroeven, betekenissen ontploffen. Zodoende leven we in een verbrijzelde realiteit. Waar ieder verschil benoemt moet worden. Of dit nu een gevolg is van het creëren en zoeken naar een nieuw begrijpen staat los van dat deze fragmentatie continu om ons heen bestaat en daardoor realiteit is geworden.
Dus naast dat de fragmentatie een vormgevingsprincipe en onderwerp is binnen kunst, is het ook de realiteit
waarbinnen we leven. Met de kunst als voertuig van deze gedachte, geeft de kunstenaar vorm aan wat hem het meest urgent is. Leendert plaatst zichzelf in deze verbrijzelde realiteit, en onderzoekt zijn menselijke verhouding tot dit gegeven. Dat onderzoek verbindt hij met de vorm evenals de inhoud van zijn werk. Hij reflecteert met een scherpe blik wat in het werk weerklinkt. Leendert kijkt goed en met precisie ontleedt, kantelt, verplaatst en herschept hij genuanceerde onderwerpen op een oorspronkelijk persoonlijke wijze waardoor het werk toegankelijk blijft. Zo schept hij een poëtisch alternatief.

Antoinette Reuten, REUTENGALERIE Amsterdam
2019


Leendert Vooijce is een uitzonderlijk talent. Met een gevoelige taalbeheersing en een natuurlijke, dichterlijke benadering heeft hij een unieke stem in wat hij schrijft. Daarnaast heeft hij het vermogen gelaagde ideeen neer te zetten in een heldere beeldtaal, die zich op een directe manier tot schoonheid verhoudt, waarbij vragen over wat schoonheid nu eigenlijk is, niet uit de weg worden gegaan. Hij laat de inhoud altijd prevaleren boven de vorm, hetgeen een ruwe en rake uitwerking kan hebben. Vooijce schrikt er niet voor terug om grote thema’s aan te pakken, die zowel uit persoonlijk geladen drijfveren voortkomen als uit zorgen op sociaal-politiek niveau. Zijn projecten hebben een noodzakelijkheid die aanstekelijk is. Zijn gedichten, foto’s en films werken op een onmiddellijke, directe manier met een toegankelijkheid die verraderlijk kan zijn, want ze zijn altijd gemaakt met bezieling. De woorden en beelden van Vooijce raken aan een kern die nog lang blijft nazingen. 

Maria Barnas, dichter & beeldend kunstenaar
2019

 

Wat meteen opvalt bij het werk van Leendert Vooijce is het ontsnappen aan alles wat als vanzelfsprekend wordt aangenomen. Aan alles wat wij met z’n allen, bewust of onbewust hebben vastgelegd.
Leendert vecht tegen het vastpinnen. “Is dat een man?”. ‘Ja, of een vrouw”. “Is dat je vader?”. “Ja, kan. Ik denk eerder m’n moeder”.
“Is dat een boek of een ruimte?”. ‘Ja, of een performance”. En ook de referenties in de teksten zijn er niet om zekerheid te verschaffen. Ze nodigen eerder uit tot een zoektocht naar iets fascinerends onbekends. Met als belangrijk onderdeel daarin Leendert zelf die niet voor één identiteit te vangen is, maar net zo zeer de schrijver is als de passant. Net zo goed het middelpunt is als de periferie. Net zo goed je broer als je zus. Net zo goed je vriend als je vriendin. En dat ervaar ik als heel bevrijdend.

George Groot, theatermaker & tekst dichter
2017

 

Have you ever encountered with a stranger? Have you ever encountered with the stranger in you? Have you ever asked yourself these questions? Have you ever attempted to articulate who you really are when you are alone? I am writing with great pleasure this letter of recommendation for Leendert Vooijce, otherwise known as LoLo is a boy. This is a letter of recommendation also for his way of thinking, working and questioning his being as an artist, as a human, in relation to the time and geography we are living in, he subscribes it beautifully with this following motto “by recognizing the other, we can celebrate the whole.“ I had the pleasure of working with Leendert Vooijce for the first time in 2014, during the long durational project “The Cross” of our company Zina Platform. Through his presence and uncensored personality he caught my attention. Since then, I followed him as an artist, his development and work. What makes Leendert is his curiosity, passion and his layered way of questioning himself as human, through his work as an artist.

Melih Gencboyaci, theatermaker & curator
2016 (deel van een aanbeveling t.a.v. Cooper Union NY)