OVER | ABOUT

 WERK | CONTACT | HOME
ABOUT

Mijn moeder is een Russische balletdanseres vertrokken uit Moskou, mijn vader een Katwijkse visser. Zo ben ik geboren in een droomwereld met de realiteit op loopafstand.

Leendert Vooijce, interdisciplinair performance kunstenaar en schrijver.

Leendert positioneert zich naast jou, tegenover jou of met jou in de beperkingen van taal, begrippen en begrijpen. Om op die manier spelenderwijs de realiteit te laten kantelen zodat er ruimte ontstaat voor het alternatief. Het persoonlijke leven is op performatieve wijze de leidraad voor dit doorlopende onderzoek, reagerend op de gebeurtenissen van het dagelijkse bestaan is het de artistieke keuze die vooropstaat. Het werk is daardoor tegelijkertijd hyperpersoonlijk en geëngageerd.

De gelaagde ideeën worden neergezet in een heldere beeldtaal, die zich op een directe manier tot schoonheid verhoudt, waarbij vragen over wat schoonheid nu eigenlijk is niet uit de weg worden gegaan. Met een gevoelige taalbeheersing en een natuurlijke, dichterlijke benadering heeft Leendert een unieke stem in het schrijven, iets wat ook in het verdere werk herkenbaar is.

Zo ontstaat het werk vanuit een performativiteit die je terug vindt in de interdisciplinair aanpak. Het werk vindt op deze manier vorm in fotografie, video, installatie en performances en daarbij in taal: poëzie, korte verhalen, essays en columns. De verschillende vormen zijn de uitkomst voor het zelfde onderzoek wat er voor zorgt dat het geheel wordt gepresenteerd als een praktijk.

In 2017 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie,
afdeling Beeld&Taal, presenteerde Leendert het werk
al vanaf een vroeg stadium buiten de academische bubbel.
Om op die manier in de publieke ruimte in aanraking te
komen met een publiek en de reacties, ”de ander”, als
onderdeel van het onderzoek.
Zo is het werk te zien geweest in, Showroom MAMA –
Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam. Performances
tijdens o.a. Theater festival de Parade en het Dichtersbal.
Essays en columns zijn o.a. gepubliceerd door OPZIJ en
OutMedia en in 2017 verscheen de bundel
”aan de mannelijkheid”.
Daarnaast werkt Leendert op verschillende manieren samen
met Adelheid&Zina en is sinds 2018 ”visual speaking”
binnen de theaterroedel.


CONTACT  
CV
ABOUT